Sukeltaminen on kasvamista

Aloitin sukeltamisen n.10 vuotta sitten. En ollut koskaan ollut erityisen kiinnostunut sukeltamisesta, tai kuvitellut, että itse laittaisin repun selkään ja räpylöisin syvyyksissä. Lomamatkalla kuitenkin tällaisen mahdollisuuden tullessa vastaan, mikä jottei -asenteella kirjauduin suoraan kurssille sen kummempia kokeilematta.

En muista, millainen oppilas olen itse ollut. Muistan hämärästi, että harjoituksia tehdessä regulaattorin ottaminen pois suusta oli pelottavaa. Jotenkin tasaisen kuplavanan uloshengittäminen ei vaan onnistunut, ja pariin kertaan täytyi tehdä harjoitukset toistamiseen, ennen kuin alkoi sujumaan. Luulin harjoittelevani kuplien puhaltelemista. Vähänpä tiesin harjoittelevani mielen hallintaa.

Matkan varrella sukeltaminen avautui enemmän ja enemmän. Opin kontrolloimaan nostettani niin, etten kyntänyt enää merenpohjaa tai noussut korkkina pintaan. Opin hengittämään. Opin suunnistamaan luonnon muodoista veden alla, mikä oli iso ylpeyden askel sellaiselle, joka eksyy julkiseen vessaankin. Itseluottamukseni kasvoi sitä mukaa, kun taitoni karttuivat, vaikka pitkään meni, ennen kuin hupisukelluksesta tuli mukavuusaluetta.

Sukelluksesta on tullut itselleni henkireikä. Ei ole väliä kuinka monta sukellusta on takana, aina veden alla kaikki muu unohtuu ja on vain se hetki eikä mitään muuta. Itselleni sukellus toimii hurjan tehokkaana pään siivoajana, ja sukelluksen kautta olen myös oppinut, kuinka pitää pää kylmänä paineen alla – myös pinnan päällä. Niin aloittelijoille kuin ammattilaisille sattuu kompasteluja. Joskus ne saattavat säikäyttää, mutta kun ne ottaa oppimiskokemuksina, on kasvusuunta oikea. Kehonhallinnan lisäksi sukellus on mielenhallintaa. Sukellus opettaa tiimityöskentelytaitoja, tarkkaavaisuutta, nöyryyttä ja lukemattoman määrän muita ominaisuuksia, joita vaan kukin sukeltaja itsessään oppii. 

Sukeltaminen on itsensä kehittämistä parhaimmillaan. Ja niin kuin niin monessa muussakin, myös sukelluksessa pätee sama sääntö – mitä enemmän oppii, sitä vähemmän huomaa tietävänsä.

Sukelluskouluttaja Netta, Arctic Divers Dive Center, Sukelluskoulu ja -keskus Helsingissä.

10 BENEFITS OF SCUBA DIVING

Similar Posts

Vastaa