Liveboard-seikkailu Egyptissä: ADDC Elanan kokemus sukellusmatkasta

Hurghada-Safaga Liveboard-seikkailu: ADDC Elenan Silmin Unohtumaton Sukellusmatka, Jonka Kohokohtana Salem Express

Kirjoittanut: Elena Gushchina, oceanbreath.fi

Sukellusretki veneellä oli aina ollut minulle sukelluksen ulkopuolella, johon olin tottunut ja tuntenut oloni mukavaksi. Jopa päivittäiset 3-4 sukellusta rannalta tai niin kutsuttu daily diving ei houkutellut minua lainkaan liveboard-kokemukseen. Kuitenkin, kuten sanotaan, älä koskaan sano ei. Kun ADDC-tiimilleni tarjoutui mahdollisuus toimia kouluttajina Dive Travel Finlandin järjestämällä liveaboard-sukellusmatkalla Egyptissä, en epäröinyt liittyä mukaan. Tiesin, että jos päätän kokea sukellusafariin, teen sen vain ADDC-perheen seurassa! Lopulta… liveaboard-sukellus valloitti sydämeni.

Epäilykset vs. Todellisuus

Miksi sitten en harkinnut liveboardia?

1. Pahoinvointi 

Aluksi harkitsin, miten sietäisin fyysistä rasitusta ja mahdollista merisairautta. Vaikka en ollut aivan varma, mitä merisairaus tarkoittaa, olin aiemmin kokenut epämiellyttäviä tuntemuksia laivoilla ja veneillä, mikä sai minut toivomaan matkojen nopeaa päätöstä. Kuitenkin päätin ottaa rohkeasti riskin ja varustauduin matkapahoinvoinnin tabletteihin. Itse veneellä koettu kokemus oli kuitenkin täysin päinvastainen – valtava aluksemme, joka oli varattu 35 matkustajalle ja 15 hengen miehistölle, liikkui veden päällä äärimmäisen vakaasti ja sulavin liikkein. Oma kokemukseni herkkänä yksilönä oli poikkeuksellisen miellyttävä veden äärellä, ja veneellä ei ollut havaittavissa keinumisen tunnetta. Jopa voimakkaat aallot yön siirroissa tarjosivat rauhoittavaa liikettä, ja nukahdin levollisesti ikään kuin olisin kehdossa. Aamuisin heräsin virkeänä ja levänneenä, vaikka yöuneni olivatkin jääneet lyhyiksi aikataulumme vuoksi. Otetut matkapahoinvoinnin tabletit osoittautuivat tarpeettomiksi, ja brifing-hytissä oli huolehdittu kattavasti lääkkeistä, jos joku olisi tarvinnut apua. Lopulta tarvitsimme ainoastaan suositeltua gefilusta, mikä osoittautui vain ylimääräiseksi varotoimeksi. Tyytyväisenä voin vahvistaa, että alun epäilyksilleni ei ollutkaan perusteita, ja merellä liikkuminen muotoutui erittäin miellyttäväksi ja huolella suunnitelluksi kokemukseksi.

2. Ilman yhteyttä

Kyllä, muistan tuttavien kadonneen avomerellä neljäksi päiväksi. Kyllä, tiesin, että he olisivat ilman yhteyttä, mutta henkilökohtaisesti en halunnut eristäytyä maailmasta ja läheisistäni pitkäksi aikaa. Kuitenkin matkamme aikana huomasimme, että yhteytemme oli suhteellisen epävakaa. Laivalla oli hetkiä, jolloin Wi-Fi toimi ja hetkiä, jolloin se ei toiminut lainkaan. Järjestäjä suositteli hankkimaan paikallisen SIM-kortin heti lentokentältä saavuttuamme, mikä osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi merellä. Omien kokemusteni perusteella huomasin, että yhteys oli usein riittävä valokuvien ja viestien lataamiseen, mutta puhelut eivät usein menneet läpi. Ainoastaan satamassa kaikkien sukellusten jälkeen saimme soitettua Telegramin kautta.

3. Rasitus

Ymmärsin, että neljä sukellusta päivässä ja varhainen herääminen (klo 5.30 meillä oli) eivät sovi kaikille. Ajattelin, että olisi hyväksyttävää jättää sukellukset väliin, mutta se ei sulautunut päähäni, sillä ymmärsin olevani kouluttajatiimissä. Ja niin tapahtui. Ei ollut mahdollisuutta jättää väliin. Ei sukelluksia, ei briiffejä, ei debriefeja, ei keskusteluja tauoilla. Mutta loppujen lopuksi nautin siitä, koska kaikki oli hyvin suunniteltu ja hoidettu, ja sukellus tuotti vain iloa, huolimatta ensimmäisen päivän epätavallisesta kuormituksesta. Viikon lopussa ne, jotka ohittivat ensimmäiset sukelluksensa ensimmäistä kertaa Liveboardissa, katsoivat, että he olivat pahoillaan, etteivät olleet sukeltaneet kaikki sukellukset.

4. Ruoka

Ajattelin, että minun, lihaa välttelevänä henkilönä, pitäisi tuoda mukanani sipsejä, pähkinöitä, suklaata, etten näänny nälkään, jos ruoka on vaatimatonta. Mutta en ottanut mitään mukaani, ajatellen, että olisin dieetillä tällä kertaa. Loppujen lopuksi meitä ruokittiin todella hyvin herkullisimmilla ruoilla, ja vaikka meren antimia ei tarjoiltu kolme kertaa, söin vihanneksilla ja maailman herkullisimmalla riisillä. Buffet oli monipuolinen, ja kaikki käytetyt voimat palautuivat ehdottomasti ja jopa ylikuormituksella; ei ollut edes mahdollista laihtua.

5. Meluisat illat

Tietäen, että illat ovat yleensä meluisia ja hauskoja sukeltajille, en vain halunnut, että ne, jotka olisivat juoneet alkoholia kohtuuttomasti edellisenä päivänä, menisivät sukeltamaan. Minulle, raittiille ihmiselle, iloinen seura ei koskaan häirinnyt, enkä itse koskaan ollut vastaan musiikkia ja tanssia. Päinvastoin, halusin juhlia, mutta käytännössä myöhäiseen iltaan ei yksinkertaisesti ollut voimia eikä aikaa. Lisäksi puolet veneestämme ei juonut alkoholia ollenkaan. Muutama henkilö pidenti vain vaatimattomasti iltojaan, ja yleisesti ottaen laivalla oli hiljaista ja rauhallista. Itse nukahdin hiljaisuudessa klo 22. Safarimme lopussa kävi myös ilmi, että laivalla oli ylijäämää käyttämätöntä alkoholia.

6. Olosuhteet

Mille kannelle kannattaisi sijoittua, jos pelkään mahdollista merisairautta?” tiedustelin aluksi. Vastaus kuului: “Mitä alemmaksi, sitä parempi.” Vaikka olin aluksi huolissani mahdollisesta melusta alemman kannen hyteissä, kokeneilta saamien arvioiden perusteella pääkannella oli kuitenkin miellyttävämpää. Yhdessä kollegoideni kanssa meille tarjoutui mahdollisuus majoittua yläkannella sijaitsevaan panoraamahyttiin. Saapuessamme henkäisimme ihastuksesta, sillä meille avautui moitteeton näkymä merelle panoraamaikkunoista. Hytti oli siisti, tilava ja varustettu lumivalkoisilla liinavaatteilla sekä mukavilla peitoilla ja tyynyillä. Saimme molemmat kaksi pyyhettä sekä pehmeät mikrokuituiset poncho-takit, joita käytimme usein ennen sukelluksia ja niiden jälkeen. Hanavedellä suun huuhtelu ei ollut mahdollista, mutta onneksi veneellä oli tarjolla puhdasta vettä suurissa kanistereissa. Suihku oli viileä, toisinaan lämmin, mutta se ei ollut haitta sukelluspäiviemme aikana. Sukellusten välissä emme edes ehtineet kuivua kunnolla. Räpyläihmisille ei ollut suurta tarvetta, ja hytti siivottiin päivittäin. Liinavaatteita vaihdettiin todennäköisesti kerran matkan aikana. Ilmastointilaite toimi moitteettomasti, ja puhelimet sekä kamerat latautuivat nopeasti. Vaikka tilaa ei ollut runsaasti tavaroille, kaikki tarpeellinen mahtui laatikoihin, ja muut tavarat säilytettiin matkalaukuissa. Kesäkenkiä ei tarvittu, sillä veneellä kävely tapahtui joko paljain jaloin tai sukissa. Ainoastaan satamapäivänä lopussa tarvitsimme kesäkengät, kun suuntasimme kävelylle satamaan.

7. Sääolosuhteet

Matkamme ajoittui joulukuun alkupuolelle, ja edellinen ryhmä antoi meille vinkkejä varustautumiseen. He suosittelivat ottamaan mukaan fleece-takit ja pipot iltoja varten, sillä tuuli saattoi olla melko viileä, eikä lämmittäviä paikkoja ollut runsaasti. Järjestäjä huomioi myös vedenlämpötilan ja suositteli sukellushuppuja. Vaikka aluksi pidimme pitkiä hihoja vain satunnaisesti ja unohtelimme pipot, ponchossa olevat huput osoittautuivat käteviksi. Vesi oli poikkeuksellisen lämmintä (28° C), eikä ainakaan suomalaisille sukeltajille tarvittu huppuja edes yösukelluksilla. Iltaisin tuuli toi viileyttä, mutta ilma pysyi lämpimänä. Päivisin lämpötila vaihteli 28-30° C välillä, ja ne, jotka nauttivat auringosta, voivat rentoutua aurinkokannella. Suosittelen ehdottomasti ottamaan mukaan aurinkosuojan.

8. Tiimi ja henkilökunta

Kokemukseni päivittäisestä sukelluksesta, jossa joka päivä piti koota, purkaa, kantaa ja ripustaa varusteet helteessä, sai minut odottamaan väsymystä liveboardilla, jossa meitä oli lähes 30. Mutta emme ehtineet laskeutua alakannelle, kun henkilökunta puki meidät lähes kävellessä, sulki varusteemme ja auttoi niiden kanssa. Minun tarvitsi vain istua, nousta ja astua veteen tai zodiakille, jos sukelsimme siitä. Sukelluksen jälkeen sama “laulu”, mutta musiikin ja tarjoiltujen smoothieiden, tuoreiden mehujen tai lämpimän kaakaon kanssa, riippuen siitä, oliko päivä- vai yösukellus. Kaikki oli ammattimaista ja huippuluokkaista. Tuntui siltä, että he vain vetävät ihon päältäni, ja menen ravintolaan. Mukanamme matkusti videokuvaaja Janne, joka totesi, että vaikka on olemassa modernisempiä veneitä, liveboardin mukavuuden määrittää ennen kaikkea henkilökunta. Meidät jaettiin kolmeen pienempään ryhmään: me kouluttajat oppilaiden kanssa, OWD-taso ja AOWD-taso. Jokaisella ryhmällä oli oma ammattitaitoinen paikallinen opas, joka seurasi meitä ja ohjasi jokaista sukellusta. Aluksi saapuessani epäröin syväsukellustaitojani (25-30 m) neljä kertaa päivässä lähes joka kerta uudessa paikassa oppilaiden kanssa ja erilaisissa sukelluskohteissa. En kuitenkaan toiminut vain sukeltajana vaan myös kouluttajana. Lopulta palasin täysin muuttuneena, rikastuneena kokemuksella sekä uusilla tiedoilla ja taidoilla, ja olen äärimmäisen kiitollinen omasta oppaastamme!

9. Nitrox vai ilma

Tietysti nitrox. Ehkä tästä syystä en kokenut väsymystä; heräsin aamuisin neljältä tai viideltä tuntematta uupumusta ja tunsin oloni jatkuvasti virkeäksi ja kyvykkääksi työskentelemään ympäri vuorokauden? Vaikka näkemykset nitroxista vaihtelevat, minulla oli yksinkertaisesti mahtava fiilis, ja onnellisuus täytti minut. Olen myös varma, että tämä ei johdu pelkästään nitroxista :)).

9. Sukelluskohteet ja oppaat

Uusi paikka herättää aina jännitystä. Kuitenkin väittää, että matkamme oli kuin aarrearkku, olisi merkityksetöntä. Ennen jokaista sukellusta meitä ohjasi huolellinen opastus ja suunnitelma, jotka koskivat jokaisen ryhmämme sukellusta. Oppaamme olivat aina valmiina vastaamaan kysymyksiimme ja tarjoamaan apua, neuvoja tai tiedotusta tarpeen vaatiessa. Tauoilla ja iltaisin meillä oli mahdollisuus jakaa kokemuksiamme edellisistä sukelluksista. Oppaat kiinnittivät erityistä huomiota turvallisuuteen, mikä oli aina ensisijainen tavoite. Tuntui, että turvallisuuteen kiinnitettiin ylimääräistä huolta, mutta se oli ehdottoman tarpeellista, jotta jokainen ymmärsi vastuunsa sukelluksen aikana.

Ensimmäisenä päivänä meidät lumosivat upeat korallisydämet, jotka avautuivat pinnan alla. Ympärillämme oli kirkkaita värejä koralleista ja vedenalaisesta elämästä, ja tunsimme onnea ympärillämme. Sukelluskohteet vaihtelivat panoraamasta, jossa näkyi upea pystysuora seinämä toisella puolella ja lumoava syvyys toisella, laivasukelluksiin, yöseikkailuihin ja jopa Spanish Dancer -tanssijaan.

Erityisesti mainittava oli Salem Express -alus, joka oppaiden mukaan ei ollut suosittu sukelluskohde traagisen tapahtuman vuoksi. Uteliaana elämäntutkijana kysyin itseltäni, miten voisin päätyä tähän paikkaan ja miksi sukellukset tapahtuvat siellä, missä tragedia on sattunut. Emme sukeltaneet paikan vuoksi, vaan kohtasimme siellä historian artefaktin. Sukelsimme Salem Expressille kahdesti.

Salem Express oli Saudi-Arabiasta lähtöisin oleva alus, joka törmäsi koralliriuttaan 11 km Safagasta 15. joulukuuta 1991. Voimakkaasta iskusta avautui pääsy rahtiosastoon, joka sijaitsi aluksen keulassa, ja tonnit vettä vyöryivät sisään. Laiva upposi muutamassa minuutissa, ja vain 180 matkustajaa selvisi. Suurin osa ruumiista jäi suljetuille alueille. Tänään “Salem Express” on sukelluskohde, jossa sukellamme erityisen kunnioittavasti. Tämä kokemus tarjoaa syvemmän näkökulman. Ne pyhiinvaeltajat, jotka olivat aluksella, olivat mielestäni siunattuja, osallistuessaan jonkinlaiseen elämän ja kuoleman siirtymätehtävään. Tänään monet sukeltajat kokevat tai aktivoivat henkilökohtaisia muutoksia sukeltaessaan tähän paikkaan. Kokemuksesta huolimatta sydämessäni ei ole synkkyyttä, vaan syvää kokemusta ja yhteyttä todelliseen ja merkitykselliseen sisäiseen totuuteen.

Matkallamme meillä oli omat ammattitaitoiset oppaamme. Jos minulle tarjotaan mahdollisuus sukeltaa uudelleen tuolla, olisi minulle suuri kunnia toimia jonkun toisen oppaana. Kävimme aluksen sisällä noin 80 metrin matkan syvyydessä 26 metriä ensimmäisellä sukelluksella ja toisella kertaa kapean ravintolan läpi 22 metrin syvyydessä. Kun kysytään, mikä 23:sta safari-sukelluksestamme oli mieleenpainuvin, monet vastaavat ilman epäröintiä “Salem Express”.

10. Matkan valokuvat ja videot

Minulta puuttui muutamia tärkeitä varusteita GoPro-kameralleni ja hyvälle, vähintään metrin pituiselle telescopic selfie-tikulle. Ammattimainen videokuvaaja, Janne, joka matkusti kanssamme tallentaen viikon sukellusseikkailumme, antoi arvokkaita suosituksia. Hän korosti tarvetta punaiselle suodattimelle lämpimässä vedessä ja cyan-suotimelle (suomalaiseen) vihreässä vedessä. Lisäksi hän jakoi tietoa erityisistä valoista, jotka ovat hyödyllisiä vedenalaisten kuvien ottamisessa ilman selkeitä valon reunoja, joita sukeltajat yleensä käyttävät. Matkan aikana osallistujat saivat mahdollisuuden oppia lisää sukellusvideoiden ja valokuvien ottamisesta Janneen järjestämissä kursseissa ja osallistua kuvauskilpailuun. Tietoa oli valtavasti, ja Janne jakoi jopa salaisuuksia oikeasta koostumuksesta, valaistuksesta ja liikkeestä vedenalaisessa kuvaamisessa. Viikon päätteeksi saimme nauttia kokoamastamme videosta brifing-hytissämme, ja se on saatavilla maksua vastaan. Ehkäpä pääsemme jakamaan tämän ainutlaatuisen kokemuksen ADDC-ständillämme matkamessuilla tammikuussa 2024 Helsingissä. Suosittelen lämpimästi vierailua osastollamme ja toivotaan että Janne myös pääsee osallistumaan. Janne ja hänen elämäntapansa ovat ainutlaatuisia ja ansaitsevat oman tarinansa, mutta voitte myös käydä kurkkaamassa hänen YouTube-sivustoaan saadaksenne esimakua hänen taidoistaan ja seikkailuistaan.

Meidän omaa videota reissusta voit katsella täällä:

10. Odottaminen ja muutos

Ennen matkaa olin täynnä odotusta ja jännitystä, mutta tiesin sydämessäni, että se tulisi olemaan unohtumaton seikkailu. Matkan kutsu oli vastustamaton. Kuitenkin sen, mitä tapahtui siellä, ja millaisena palasin, ei voi sanoin kuvailla. Se oli rikastuttava kokemus, nosti itsehillinnässä ja sukellusammattitaidossa aivan uudelle tasolle – sellaiseen, joka harvoin avautuu muutaman lomamatkan aikana. Siellä kohtasin elämän monimuotoisuuden, ja ryhmämme ystävyys syveni merkittävästi. Toivon, että se jatkuu vuosiksi eteenpäin ja tarjoaa meille lukuisia tulevia sukellusseikkailuja.

Totuus on, että rakastuin liveboard-matkailuun. Seuraava seikkailu odottaa jo nurkan takana, ja suosittelen kysymään siitä nyt. Matkan aikana voitte myös suorittaa erilaisia sukelluskursseja. Voitte aloittaa sukeltajaksi valmistautumisen tai vaikka ottaa nitrox- tai AOWD-kurssin jo ennen matkaa. Olemme täällä auttaaksemme ja innokkaina toimimaan oppainanne sukelluksen uudella tasolla.

Kiitos Dive Travel Finlandille huippuluokkaisesta järjestelyistä ja nopeasta ongelmanratkaisusta matkan varrella.

Kirjoittanut: Elena Gushchina, oceanbreath.fi

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa